Coronavirus: Covid-19 Maatregelen

Inhoud

1. Inleiding

Ergernis over vage beloften

In de Telegraaf van 18 november 2020 staat:
"Terwijl de samenleving snakt naar perspectief, doet het kabinet slechts onzekere beloften. Misschien is er half december enige verlichting mogelijk en kunnen we half januari nog meer ontspannen"
Want al kunnen donderdag de bioscopen en zwembaden weer open, meer dan drie mensen op visite tijdens pakjes avond is nog steeds taboe.
Voor zover de Telegraaf.
Het probleem is het kabinet kan alleen maar onzekere beloften doen. Niemand kan zeggen wat de situatie is op 31 december 2020. Niemand kan zegen hoeveel nieuwe besmettingen er zijn de laatste dag van 2020, of het aantal besmettingen dan toeneemt of afneemt. Het grootste probleem is dat we niet eens weten welke regels van kracht zijn en wat de situatie bij onze buurlanden is. Al die onzekerheden maken het voorspellen erg problematisch.
Nu is het wel zo dat er mogelijkheden zijn om de Corona Pandemie beter te voorspellen, maar dan moet je wel duidelijke regels vastleggen en die verplicht stellen. Het moeten zeker geen adviezen zijn en het aan ieders gezond verstand overlaten wat iedereen gaat doen, want dat leidt uiteindelijk tot willekeur. Die duidelijke regels moeten ook precies vastleggen bij welke aantal besmettingen ze gelden. Dat voorkomt extra vergaderingen als het aantal besmettingen stijgt of daalt.
Wat je nu ziet dat als het aantal besmettingen stijgt men te lang wacht met het nemen van strengere maatregelen

2 Het aantal besmettingen in Nederland en in België

Figuur 1
In de Figuur hiernaast staan Corona besmetting aantallen van een aantal Europese landen over een periode van de laatste 3 maanden per 100.000 inwoners.
Wat kunnen we hiervan leren?
  • Alle curven hebben ongeveer de zelfde vorm, we noemen dat een klok curve noemen. Zo een curve bestaat uit drie delen: (1) Een stijgend gebied, waarin de aantallen toenemen (2) een vlak gebied (3) Een dalend gebied.
  • Echter, en dat is heel belangrijk, de aantallen waarover het gaat zijn heel verschillend. Als je bijv. naar de Belgische curve kijkt dan ligt de top bij 1000. Bij de Nederlandse curve bij 400. Bij de Duitse curve bij 150, maar daar heeft men de top nog niet bereikt.
  • Deze getallen zeggen niet veel. In feite is het echte aantal besmettingen een factor 25 hoger en de 3 getallen zijn dan: voor België 25000, voor Nederland 10000 en voor Duitsland 3750.
Je kunt nog meer opmerken. Maar zet dit verschijnsel ie. dat het aantal blijft verminderen, zich ook voort in de toekomst?

3. Het R getal

Een heel ander probleem is de interpretatie van het R getal. Hier ligt duidelijk een gevaar op de loer, specifiek bij R=1. R=1 wil zeggen dat het aantal besmettingen niet toe nog afneemt. Je kunt dat natuurlijk toejuichen, maar daarvoor bestaat eigenlijk geen echte reden. Als je naar Figuur 1 kijkt dan kennen alle curves een top en dat is het moment dat R=1. Echter waar het omgaat, is het aantal besmettingen op dat moment als R=1 en die is voor iedere curve verschillend. De regel is hoe hoger het aantal besmettingen hoe strenger de aanpak. Dat wil zeggen, als je naar Figuur 1 kijkt, dat de maatregels daarom hoogstwaarschijnlijk in alle landen in Europa verschillend zijn. Het is daarom ook niet verstandig, dat de EU streeft, dat alle regels in Europa gelijk moeten zijn. Wat wenselijk is, dat de EU twee van haar peilers, namelijk de begrippen als vrij verkeer van goederen en diensten, een stuk terug zou draaien. Meer verkeer van goederen en diensten verhoogd de verspreiding van het corona virus en het aantal besmettingen en dat willen we niet.

Het huidige aantal besmettingen op 22 november staat in de twee onderstaande grafieken:
Figuur 2
Figuur 3
De Figuren 2 en 3 laten beide het huidige bekende aantal besmettingen zien per dag, tot en met 22 november

Figuur 2 toont Nederland met 5903 besmettingen. Dwz. 33 per 100000 inwoners.
Figuur 3 toont België met 3224 besmettingen. Dwz. 28 per 100000 inwoners.
Zoals hierboven al is uitgelegd heeft de Belgische curve een duidelijk dalende lijn, maar de Nederlandse curve niet, die is weer aan het stijgen, hopelijk van korte duur.
Maw de maatregels in België zijn okay maar in Nederland niet. Dwz. dat men in Nederland de maatregels zou moeten verscherpen en de Nederlanders beter zou moeten voorlichten over de ernst van de situatie.

In Belgie is nu de maatregel van kracht dat als men met een besmettelijk persoon in aanraking is geweest dat men dan in één week in quarantaine moet en men zich daarna moet laten testen zonder dat er symptomen zijn. Dezelfde regeling bestaat er ook als men meer dan 2 dagen in het buitenland is geweest, in een rood gebied, en men weer terug komt in België.
Deze maatregelen zijn heel goed, want de invloed van uit het buitenland moet men niet onderschatten. In feite moet men alle invloeden niet onderschatten, specifiek alle vormen van reizen, specifiek voor scholen en door studenten. Dit is vooral belangrijk als men de aantallen wil laten dalen.
Voor Nederland is de belangrijkste vraag waar willen aan het eind van het jaar na toe? Is 1000 besmettingen het nieuwe normaal, 100 of nul? Als je dat laatste wil bereiken dan moet je vooral duidelijke maatregelen nemen, strenger dan nu.

4. Boetes

Een heel ander probleem is het uitdelen van boetes als men de regels overtreed. De verantwoordelijkheid van de regels ligt bij de overheid en het is hun taak om de bevolking duidelijk voor te lichten hoe en wat die regels precies zijn en wat te doen als men te maken krijgt met Corona. Daarnaast de oorzaak dat personen de regels overtreden kan ook zijn dat niet alle regels niet duidelijk zijn, welke precies van gelden en of een advies zijn (eigen verantwoordelijkheid). Veel belangrijker is dat men waarschuwingen uitdeelt als men de regels overtreed. Als men direct zijn gedrag veranderd, dan is er niets aan de hand. Doet men dit niet, dan pas beboeten.

5. De Corona Maatregelen

6. De Corona Melder

De Corona Melder is een belangrijk onderdeel om de Corona Pandemie onder controle te krijgen en om het aantal besmettingen naar nul te brengen. Het is belangrijk dat eigenlijk iedereen een Corona Melder heeft en hem gebruikt.
Een Corona Melder bestaat uit drie delen: (1) Een iPhone (2) Een software applicatie. Kortweg de App. (3) Een track en trace functionanaliteit.
  1. De track en trace functionaliteit in het eigenlijke doel van de corona melder, namelijk het opsporen van de mensen die mogelijk besmet zijn en als men iemand gevonden heeft die besmet is het opsporen van de alle personen die, die persoon mogelijk besmet heeft. Het idee hierachter zit is om alle personen die besmet zijn zo snel mogelijk op te sporen zonder dat men dat zelf weet dwz. zonder dat er symptomen zijn. Omdat je eigenlijk alle personen wilt opsporen zou er eigenlijk een simpele 'iPhone' moeten zijn met als enige doel: Corona Melder. Dit zou iets moeten zijn voor iedereen, waar ook ter wereld.
  2. De iPhone is een 'telefoon' die men gebruikt om vast te stellen dat twee gebruikers met elkaar in contact zijn geweest zonder dat ze met elkaar gebeld hebben. Dat lijkt een vreemde definitie, maar zo gek is die niet. De Corona Melder toepassing gebeurt, wat men noemt in de achtergrond, zonder dat de eigenaar van de iPhone dat merkt.
    Als je normaal belt het eerste wat er dan gebeurd is dat jou iPhone (radiografisch) contact zoekt met het Internet. Dwz. met een zendmast die onderdeel gekoppeld is aan het Internet. Dit gebeurd radiografisch via een soort vraag en antwoord spelletje (in de achtergrond) en als het lukt dan wordt jou iPhone verbonden met het Internet en kun je met iedereen waar ook ter wereld telefoneren. Bij de corona melder gebeurd ongeveer het zelfde (in de achtergrond): jou iPhone wil direct met een andere iPhone communiceren. Ook hier gebeurt een soort van vraag en antwoord spelletje maar nu tussen twee iPhone's. De bedoeling is nu eigenlijk iets anders. Het enige wat men wil weten is de sterkte van de signalen tussen de beide iPhone's en de duur van deze communicatie. Uit de sterkte van die signalen kan men de afstand afleiden (in schatten).
    Het is belangrijk om te begrijpen dat deze functionaliteit specifiek voor de iPhone eigenlijk niks met Covid-19 te maken. Al deze functionaliteit zit al in de iPhone en de eigenlijke specifieke technische details kunnen voor iedere iPhone (uitvoering) verschillend zijn. Je zou het ook een soort spionage functionaliteit kunnen noemen, maar dan voor een nuttig doel. Je zou die functionaliteit ook kunnen omschrijven als het bepalen van iedereen die zich binnen een straal van n meter bevindt. De maximum afstand (bij bluetooth rond de 10 meter) ligt voor iedere iPhone vast, maar het lijkt logisch dat die kan verschillen afhankelijk van wat er zich tussen de twee gebruikers zit: lucht, glas of beton.
  3. De Corona Melder applicatie maakt gebruik van een iPhone met de in de vorige sectie beschreven functionaliteit met als doel om gebruikers die mogelijk met corona besmet zijn op te sporen.
    Omdat te doen (ik ga niet in de specifieke details) maakt de corona melder applicatie van mijn iPhone een lijst op van alle iPhone id's van de gebruikers met wie mijn iPhone voor ten minste 15 minuten contact heeft gehad. Mijn iPhone heeft ook een id (identificatie nr). Het moet duidelijk zijn als mijn iPhone een id (van een ander iPhone) aan mijn lijst toevoegt dat ook de gebruiker van die andere iPhone het id van mijn iPhone aan zijn lijst toevoegt. Het gaat nu om deze lijst.
    Als nu blijkt dat ik besmet ben dan neem ik contact op Corona Commando centrale en die zorgt er voor dat de lijst met mijn contacten wordt door gestuurd naar een centrale computer. Die centrale computer neemt dan contact opnemen met de iPhone's van alle id's die in mijn lijst staan, waarvan de gebruikers mogelijk besmet kunnen zijn en dan is het verhaaltje bijna rond. Die gebruikers moeten dan in quarantaine gaan en zich direct laten testen en opnieuw na bijvoorbeeld een week. Als bepaalde gebruikers echt besmet blijken dan moeten die gebruikers contact opnemen met de Corona Commando centrale en dan is het verhaaltje pas echt rond.
Wat zijn de voordelen en nadelen van de corona melder? Eerst wat anders.

Intermezzo

Hoe verloopt een corona besmetting? Het corona virus is als het ware een besmetting met een levend organisme. Er bestaan vele soorten corona virussen en iedere soort is anders. Er bestaat dus geen algemene beschrijving hoe een corona virus infectie verloopt en je kunt het zeker niet vastleggen in een soort wiskundig model. Het is de taak van de virologen om een corona virus infectie te beschrijven. De leek kan alleen maar vragen stellen.

Laat ik een poging wagen om een besmetting te beschrijven: (Het uitgangspunt dat er geen maatregelen van kracht zijn)

  1. Van ochtend om 9 uur heb ik gesproken met mijn buurman. Hij hoestte een keer.
  2. Om 11 belde de postbode. Hij had een aangetekende brief. Ik nodigde hem binnen uit want het regende.
  3. Daarna liep de postbode door de straat en leverde aan 10 huizen een aangetekende brief af.
Achteraf blijkt dat mijn buurman, ik, mijn postbode en 10 mensen in onze straat besmet zijn.
Nu zijn er drie vragen:
1) Kan dit? 2) hoe verloopt een besmetting en 3) Wat is de rol van een Corona melder in dit voorbeeld.
  1. Volgens mij kan dit. Mijn buurman kan mij besmetten. Ik kan de postbode besmetten en de postbode kan een gehele straat besmetten.
    Echter niet op een dag Het belangrijkste punt mijn buurman kan mij alleen besmetten als hij besmettelijk is. Dat geldt voor iedereen. Het punt is het duurt een aantal dagen voordat je besmettelijk bent.
  2. Hoe een besmetting precies verloopt, weet ik niet, maar ik ben bang heel snel. Een keer hoesten in iemands gezicht denk ik dat genoeg is. Vlak bij iemand zitten voor een korte periode lijkt mij ook genoeg. Vandaar het belang van mondkapjes, maar die heb je in huis zeker niet altijd op, specifiek als er bezoek komt.
  3. Werkt de corona melder? Ik vraag mij het af, want je kan ook iemand heel snel besmetten en de vraag is dan of de corona melder zo een kort contact registreerd. Deze kans is groot als je niet weet dat je ziek bent.

7. Track en trace - Oorzaak en gevolg

Een van de belangrijkste manieren om de corona pandemie te beteugelen is het opsporen door wie iemand besmet is en wie iemand besmet heeft. Eigenlijk zou daar moeten staan: "Is het opsporen door wie iemand besmet kan zijn en wie iemand besmet kan hebben" want je weet het in het begin nooit zeker. Dit geeft het begrip de smaak van onbetrouwbaar te zijn maar dat is het niet uiteindelijk niet. Als je het goed doet, dan kun je met veel succes de specifieke oorzaak en het gevolg aanduiden. Dat kan ook pas als het aantal besmettingen klein is. Zo kan het wel na een avond hossen als een persoon 10 mensen besmet, maar niet op individuele basis als de tweede avond diezelfde 10 mensen nog eens 100 mensen besmetten.
Er zijn twee manieren om te weten te komen wie iemand besmet heeft: Door het te vragen of via de Corona Melder. Om het goed te doen heb je beide nodig.
Het probleem is dat ik niet goed weet hoe het in de werkelijkheid gaat. Het doel van dit verhaal is meer een discussie leidraad.

8. Privacy

Het begrip Privacy is een soort ethische stellingname. Privacy is het eigenlijk het begrip dat je bepaalde zaken (over jezelf) geheim wilt houden. Je wilt gewoon dat niet iedereen alles over je weet. In bepaalde landen is het bijvoorbeeld verboden om zomaar een foto van iemand te maken. De vraag is: hoe algemeen is deze wens en klopt die wel voor iedereen.
Tegenover het begrip privacy kun je ook een andere ethische stellingname aanhangen: Wat gij niet wilt dat U geschiet doet dat ook een andere niet. Deze stellingname gaat meer uit van het grondbegrip dat alle mensen van nature gelijk zijn en dat je ze ook gelijk moet behandelen.
Als je dat ook vindt, dan zou iedereen dat ook moeten en mogen zeggen. Het probleem is dat doet men vaak niet van wege allerlei redenen. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat je honger hebt. Een simpel antwoord is: "Je mag niet klagen". Aan de andere kant geef je een deel van je privacy kwijt. De oorzaak kan zijn dat je ontslagen bent, geheel buiten jou om, dat je nu geen baan hebt en dat je gewoon honger hebt.

Dit zelfde probleem heb je ook in zekere mate met Covid-19. Dat je dit krijgt daaraan kun je eigenlijk niks doen. Je kunt gewoon zeggen "was maar nooit uit gegaan", maar dat is te simpel. In feite heb je iets gedaan dat je had kunnen voorkomen en wat belangrijk is: precies dat zelfde geldt voor iedereen die Corona positief getest is. Daarnaast, in mijn geval zou ik zo snel mogelijk willen weten dat ik besmet ben.
De meest gezonde volgende stap is gewoon maak openbaar met wie je in contact bent geweest. Ik hoop, dat al die personen met wie je in contact bent geweest, dat ook graag zo snel mogelijk zou willen weten, want dan kunnen zij ook de nodig maatregelen nemen.

De conclusie: Stap uit je Privacy schil.

9. Vaccineren

Een belangrijke peiler om de corona pandemie onder controle te krijgen is via vaccineren. Mij persoonlijk lijkt de stelling dat hoe meer (zich laten vaccineren) hoe beter, maar dan moet je wel weten of het 100% werkt voor altijd. Volgens mijn 'ervaring' is dat voor de meeste vaccins niet zo, dus daar is niks mee. Wat je dan wel moet weten om hoeveel jaar je moet laten hervaccineren. Ook daar is niks mis mee.
Een ander belangrijk punt is wat zijn de belangrijkste bijwerking waar mee je maken kunt krijgen en wat zijn die aantallen. Ook voor deze laatste gegevens is een vergelijking met andere vaccins belangrijk, bijvoorbeeld pokken en griep.

Op dit moment is het testen van een Corona vaccin een hot onderwerp, omdat je wilt weten of ze werken en of ze bijwerkingen hebben. Zie: 10 Testen
Dit is vooral belangrijk omdat er 3 corona vaccins zijn en je verwacht dat ze allemaal, rond de problematiek van het testen, dezelfde regels in stand houden. Mijn inschatting is dat dit bij AstraZeneca niet het geval is. Kijk hier in het NRC nieuws van 23 november: tot-nu-toe-geen-kneusjes-tussen-vaccinkandidaten-a4021078

In het NRC artikel staat:
In een studie in het Verenigd Koninkrijk kreeg van bijna 2.700 proefpersonen de helft eerst een halve dosis, en na een maand een volledige dosis van het kandidaatvaccin, AZD1222. Bij een proef die in Brazilië loopt, kreeg de helft van bijna 9.000 deelnemers twee keer een volledige dosis. De overige deelnemers kregen een placebo.
In beide studies samen werden tot 4 november 131 mensen ziek door het coronavirus SARS-CoV-2: ze kregen milde klachten. Hoeveel daarvan in welke studie zaten, gaven de onderzoekers maandag tijdens een persconferentie nog niet prijs. Ze zeiden die binnen 24 uur aan te bieden aan een wetenschappelijk tijdschrift. Maar in de Braziliaanse studie zat 62 procent van de gevonden besmettingen in de groep die niet het vaccin had gekregen, en in de Britse studie, met een halve dosis als eerste, zelfs 90 procent. Samengenomen komt dit vaccin op een bescherming van 70 procent. Er waren geen mensen met ernstige Covid-19 in de gevaccineerde groepen, en geen alarmerende bijwerkingen.
Deze tekst is zeer teleurstellend en het lijkt dat AstraZeneca er een loopje mee neemt. (*)
Dit verschillend resultaat vraagt om een verklaring, maar die staat er niet. Het eerste dat je zou willen weten is hoe ziek men gemiddeld in Engeland is vergeleken met Brazilië voor die gene die geen vaccin gekregen hebben. Als ze in Engeland minder ziek zijn dan kan dat een verklaring zijn waarom het vaccin beter werkt.

Voor een beschrijving van de Engelse resultaten kijk hier:
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)32466-1/fulltext Dit opensource artikel in de Lancet is uiterst serieus.
Ook hier: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04400838
Ook uit dit artikel blijkt dat men alles zeer serieus aanpakt en dat geeft vertrouwen.

10 Testen

Het grootste probleem is dat er in feite twee soorten van test zijn:

Gemaakt: 22 November 2020

Back to my home page Home pagina
Back to my home page Inhoud van dit Document